РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ФЛУИДИ ЗА МЕТАЛООБРАБОТКА

Facebook Instagram YouTube

Различните видове флуиди за металообработка и как да ги използваме

Правилните металообработващи течности са от съществено значение, за да се гарантира, че процесите при металообработката са възможно най-безопасни и оптимални. Предлагат се различни видове металообработващи флуиди (а именно смазочни материали и разтвори) за обработка, преработка, поддръжка и почистване на метал.

Металообработващите флуиди са състави от чисти масла или вода, или флуиди на маслена основа. Всеки от различните видове металообработващи флуиди има своите свойства и съставки. Повечето металообработващи течности съдържат около 10 до 30 различни съставки. Някои от тях съдържат дразнещи вещества или алергени. По този начин винаги трябва да вземате правилните предпазни мерки и мерки за защита, когато използвате металообработващи течности.

Флуидите се предлагат под формата на масла, които не могат да се смесват с вода, масла, които могат да се смесват с вода/емулгируеми концентрати, и напълно синтетични продукти, които не съдържат масла. Смесимите течности и разтвори могат лесно да се разреждат с вода, а несмесимите видове могат да се използват неразредени.

Решение за всеки проблем

Тези флуиди осигуряват решения, които оптимизират ефективността на производствените среди. Съществуват течности, подходящи за всеки проблем с метала, и всеки продукт предлага подходящо решение. Например има емулгиращи се охлаждащи течности, микроемулсии, емулсии и флуиди за шлайфане, като всеки от тях предлага различно решение.

При избора на подходяща течност за обработка на метал трябва да вземете предвид няколко въпроса. Например, металообработващите течности имат разнообразни свойства и всяка от течностите има различна функция, като охлаждане, смазване, намаляване на триенето и защита от корозия.

Различните флуиди се използват за различни видове инструменти и машини. Смазочните материали трябва да осигуряват оптимален процес на обработка и добър експлоатационен живот на вашите инструменти и машини. Някои видове течности могат да се използват за защита от корозия и за намаляване на триенето между металните повърхности. Видът на течността, която ще изберете, зависи от металите (напр. стомана, хром, неръждаема стомана или алуминий), които искате да обработите, или от вида на обработката, която искате да извършите. Например, за пробиване на дълбоки или големи отвори ще ви е необходимо различно масло, отколкото за пробиване на по-малки или по-плитки отвори. Твърдостта на водата също играе роля при избора на подходяща емулсия.

Най-често срещаните видове течности са режещи течности, смазочни материали и различни емулсионни вещества. Тези флуиди могат да бъдат разделени на чисти масла и масла, които са емулгирани във вода. Металообработващите течности, произведени от чисти масла, не съдържат водна емулсия. Най-голямата група металообработващи течности се състои от масла, емулгирани във вода.

Смазочно–охлаждащи течности

Охлаждащите течности са флуиди, които често се използват за обработка на метали. Охлаждащите течности гарантират, че температурата на метала, машината или инструмента няма да стане твърде висока по време на процеса.

С помощта на охлаждащите течности можете лесно да гарантирате безпроблемната работа на инструментите и машините и те значително увеличават експлоатационния живот на вашата машина. Когато използвате охлаждаща течност, предотвратявате износването и дефектите и увеличавате експлоатационния живот на вашите машини и инструменти. Охлаждащите течности са безцветни и трябва да се използват само в много ниски концентрации във вода. Тези флуиди могат лесно да се разреждат с мека или твърда вода.

Натиснете тук, за да научите повече за охлаждащите течности на UNIL

Флуиди за рязане

При обработката на метали могат да възникнат напрежения и триене. Флуидите за рязане често се използват за увеличаване на експлоатационния живот на инструментите и оборудването и за създаване на по-добър краен продукт. Тези течности са особено подходящи за обработка на стомана, мед и чугун.

Те са идеални за управление на температурата и гарантират, че температурата на режещия инструмент няма да стане твърде висока.

Освен това тези флуиди за рязане (които са известни и като чисти смазочни материали) са важни за общата поддръжка на инструментите и за начина, по който те се използват. Ефективната режеща течност гарантира, че вашите машини и инструменти работят по най-добрия начин при тежки или трудни работни условия. Тези смазочни материали са съставени от минерални масла с противоизносни свойства и могат да се използват неразредени. Те предлагат перфектна защита срещу високи температури и позволяват безпроблемна обработка на металите.

Кликнете тук, за да научите повече за маслата за рязане на UNIL

Емулсия

Емулсиите (водоразтворими течности) се състоят от продукт на маслена основа и вода. Маслото и водата се емулгират, като се получава смесващо се с вода маслосъдържащо вещество. Съществуват различни видове емулсионни вещества, които съдържат различни проценти минерално масло.

Например има полусинтетична течност за механична обработка, която съдържа сравнително малко количество масло, и има течности, които обикновено съдържат повече вода. Когато тези флуиди се смесят с вода, която може да бъде твърда или мека вода, се получава бяло, млечно вещество.

Смесите от масло и вода гарантират, че машините и инструментите работят по най-добрия начин, и са идеални за обработка на различни видове метали, като стомана и сплави, неръждаема стомана и титан.

Кликнете тук, за да научите повече за разтворимите масла на UNIL

Микроемулсии

Микроемулсиите са емулгируеми синтетични масла. Те съдържат противоизносни и антикорозионни добавки и могат да се използват като масла на водна основа. Тези течности съдържат около 2 до 10 % масло, което е малко по-малко, отколкото в стандартните емулсионни съединения.

Микроемулсиите са идеални за струговане, рязане и пробиване на по-леки метали като алуминий. Тези течности имат ниска пенообразуваща способност и увеличават работния живот на вашите инструменти или машини. Те могат да се използват ефективно и за тежка работа върху неръждаема стомана или алуминий. Микроемулсиите са устойчиви на корозия и са неагресивни продукти.

Научете повече за емулгируемите синтетични масла на UNIL

Използване на металообработващи течности

Естествено, начинът на използване на металообработващите течности зависи от продукта. Въпреки това има няколко важни момента, които винаги трябва да имате предвид при използването им.

Уверете се, че металообработващата течност не е оставена върху машината за твърде дълго време. Колкото по-дълго се използва металообработващата течност, толкова по-голяма е вероятността тя да се замърси с примеси, което може да доведе до загуба на активните ѝ съставки. Внимателното наблюдение на металообработващата вана ще гарантира, че течностите ще издържат много по-дълго.

Прочетете повече за безопасността на продуктите, произведени от Unil Lubricants, тук.

Станете дистрибутор